Terapia Bowen

Pentru terapia Bowen, ne gasiti pe www.clubterapii.ro

Durata unei sedinte este de 40-60min. Program Luni, Miercuri 19.00-21.00.

Intr-o lume in continua miscare in care totul se petrece la viteze foarte mari oamenii se vad nevoiti sa-si gaseasca echilibrul si constantele REPEDE, astfel incat sa-si desfasoarea activitatea la capacitatea lor maxima. Din lipsa de timp oamenii sesizeaza o problema la nivelului corpului doar la momentul aparitiei durerilor.

 

Atunci ne trezim la realitate si realizam cat de importanta este sanatatea in viata noastra si ca aceasta nu poate fi cuantificata in nimic.  Medicina, practica medicala a existat din cele mai vechi timpuri exemplele cele mai cunoscute fiind cele chineza si indiana bazate pe esenta vietii, energia. Medicina alopata ramane etalon pentru toata lumea, dovada fiind numarul clinicilor si a farmaciilor la tot pasul.

 

Terapia Bowen trateaza cauza si de aceea au luat amploare in ultimul timp terapiile alternative  si multi le folosesc ca pe o alternativa eficienta la medicina clasica. Terapia Bowen, o terapie vindecatoare , chiar miraculoasa, revolutioneaza lumea medicala. Este o tehnica simpla dar puternica care ajuta sa trateze toate tipurile de dureri, are efecte si care poate fi folosita pentru orice pacient de la copii nou nascuti pana la cei varstnici .

 

Primul obiectiv al unui terapeut este sa gaseasca sanatatea – boala o poate gasi oricine.” Dr.Still

 

Bowen acţionează în baza unui principiu holistic ce permite corpului să se vindece singur. Aceasta nu se centrează asupra unei probleme de sănătate anume, ci lucrează în permanenţă asupra corpului ca întreg, a organismului înţeles ca un tot unitar.

 

Terapia Bowen nu este masaj, chiropractica , presopunctura sau acupunctura. Nu cuprinde nici un fel de manipulare, ajustare sau folosire a fortei. Terapeutul foloseste degetele pentru a misca cu blandete muschii si tesuturile intr-o asemenea manieră încât prioceptorii localizaţi la nivelul epidermei, fasciilor musculare, al tendoanelor, ligamentelor şi articulaţiilor să stimuleze retransmisia semnalelor neuronale şi a impulsurilor nervoase via sistemul nervos periferic (ce inerveaza membrele si organele interne) către sistemul nervos central (creier şi şira spinării). Semnale sunt înregistrate în regiuni ale creierului precum cerebelul şi cortexul, care retransmit, la rândul lor semnalele neuronale si care influenţează efectul de contracţie-relaxare a fibrelor musculare în zonele în care sunt aplicate mişcările, precum şi ţesuturile adiacente. In urma fiecarui set de miscari terapeutul paraseste camera. Pauzele si blandetea tratamentului fac terapia Bowen unica si ofera rapid o indeparare a durerilor si disconfortului pe termen lung. In majoritatea cazurilor raspunsurile la tratament vin in cca 2-3 sedinte. Pauzele la care se recurge în terapia Bowen au de asemenea rolul de a permite pacientului să îşi “asculte” propriile reacţii ale corpului. Durata unei şedinţe este între 20-45 minute, Distanta intre doua sedinte trebuie sa fie de 7zile, insa in functie de reactiile corpului si de analiza terapeutului se poate modifica .Cu toate ca poate grabi vindecarea tehnica Bowen nu inseamna ca inlocuieste tratamentul medical alopat. Datorita ratei mari de success din ce in ce mai multi membri ai lumii medicale sunt mirati si atrasi de rezultatele terapiei si au inceput sa introduca tehnica Bowen in practicile lor. De aceea, terapia  a ajuns sa fie  recunoscuta de sistemul medical din Germania si Marea Britanie si este  decontata de casele lor de sanatate.

 

Tehnica Bowen ajuta corpul sa-si aminteasca cum se vindeca el insusi.  Blanda dar puternica terapie trimite impulsuri neurologice la creier avand ca rezultat imediat relaxarea musculara si reducerea durerilor. Miscarile creeaza surse de energie necesare corpului sa se repare. Impulsurile electrice trimise catre sistemul nervos amintesc organismului care este pozitia normala a oaselor, muschilor si a tendoanelor. Acest lucru relaxeaza spasmele musculare si maresc ritmul de circulatie si a limfei.

 

Tehnica Bowenimplica manipulari extrem de delicate dar directe, ale urmatoarelor structuri:

¨      Muschi

¨      Tendoane

¨      Fascia

¨      Ligamente

¨      Articulatii

¨      Nervi

 

Muschii detin o multime de receptori nervosi numiti fusuri neuromusculare, care ofera informatii despre starea de alungire a muschilor. La fiecare miscare pe care o facem, anumiti muschi se contracta, ceea ce inseamna ca alti muschi se destind. Aceasta activitate este controlata la nivelul maduvei spinarii si al creierului.

 

Fusurile neuromusculare ce se gasesc de-a lungul fibrelor musculare raporteaza starea de incordare, contractare a muschilor si exista multe, extrem de multe astfel de terminatii nervoase pe fiecare structura musculara, depinzand de gradul de sensibilitate necesar. Muschii de profunzime ai gatului detin intre 150 -200 pe gram de tesut muscular, pe cand fesele, unde nu este necesar un nivel ridicat de sensibilitate, au aproximativ 50 pe gram.

 

Interesant este ca muschii de pe ambele parti ale coloanei vertebrale (muschii erector spinali), cu care lucram mult in terapia Bowen, au nivele exceptional de mari de fuse nervoase – intre 200 -500 pe gram de tesut muscular.

 

Uneori lucram aproape de locul unde muschiul se insereaza pe os,  efectiv pe tendonul muschiului. Aici realizam un alt mecanism de comunicare – corpusculii neurotendinosi Golgi – care se gasesc in tendoane, sunt sensibile la rezistenta muschiului si apreciaza, de exemplu, cata forta este necesara pentru a ridica un obiect sau pentru a rezista unei forte exterioare. Aceste informatii ne sunt necesare, de exemplu, in cazul bicepsilor, pentru a putea aprecia diferenta dintre ridicarea unui bolovan sau a cesti cu cafea de dimineata. Fara celulele Golgi, cafeaua ar putea zbura, cu usurinta, peste umerii nostri.

 

Tehnica Bowen  ajuta in prima faza corpul prin intermediul sistemului nervos si bioenergetic pe care le aduce intr-o stare de echilibru. Este o terapie alternativa cu o solutie simpla si la indemana oricui pentru rezolvarea diverselor probleme de sanatate fizice si psihice, avand rezultate bune in majoritatea afectiunilor, dar se aplica si cu rol de preventiv, profilactic.

 

Este un lucru cunoscut în rândul diverşilor terapeuţi faptul că accidentările sau durerile cronice dau naştere la stări de depresie care afectează întregul organism. Acestea pot genera probleme acute, pe termen scurt sau cronice, degenerative. Stressul, de exemplu este un factor responsabil de funcţionarea în exces a sistemului nervos simpatic, care declanşează mecanismul de autoapărare al organismului (“luptă sau fugi”). Dincolo de disconfortul fizic cu care se confruntă, pacienţii acuză adesea o stare de stress excesivă. Bowtech-ul se bazează pe reversul acestui mecanism: sub influenţa sistemului nervos parasimpatic, organismul intră într-o stare de relaxare profundă capabilă de autovindecare. În această fază, substanţele nutritive şi lichidele sunt digerate şi asimilate de către ţesuturi iar compuşii rezultaţi în urma metabolismului sunt neutralizaţi, ceea ce permite celulelor să se repare şi autoregenereze. Multe dintre mişcările de bază din terapia Bowen se aplică asupra ganglionilor sistemului nervos vegetativ.

 

Cui i se adreseaza tehnica Bowen?

 

 Cateva dintre afectiunile tratate cu Tehnica Bowen :

• Probleme scheleto-musculare si articulare (accidentari sportive, sciatica, umar intepenit, probleme la genunchi, luxatii ale gleznei, restrictie de miscare a gatului, dureri de spate, boli profesionale,  scolioza, cifoza, monturi,etc)

• Afectiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezica biliara, stomac si intestine, etc)

• Dezechilibre hormonale si emotionale

• Stres si oboseala cronica

• Migrene si dureri de cap

• Afectiuni respiratorii, bronsite si astm

• Boli ale sistemului imunitar

• Sechele dupa accidente vasculare (AVC)

• autism, ADHD

• Alergii, rinite

• Infertilitate, chisturi ovariene si fibroame uterine

• Enuresis (incontinenta nocturna la copii)

• Afectiuni neurologice

 

si multe altele………

 

 Tom Bowen

Tehnica Bowen constă într-o suită de proceduri de relaxare aplicate ţesuturilor moi şi este o tehnică inventată de Tom Bowen care a trăit în Geelong, Australia între anii 1916-1982. Deşi nu avea la bază o pregătire într-un domeniu terapeutic anume, Bowen a dezvoltat această terapie pe cale intuitivă, în urma observării atente, riguroase a posturii indivizilor şi a afecţiunilor acestora, creând astfel o metodă unică de tratament, de care aveau să beneficieze mii de pacienţi suferinzi de o varietate întreagă de afecţiuni scheleto-musculare şi nu numai. Din păcate, metoda sa nu s-a bucurat de recunoaştere în rândul osteopaţilor şi chiropracticienilor zilei. În 1973, guvernul de la Victoria a efectuat o statistică a clinicilor care ofereau tratamente alternative, statistică ce a evidenţiat faptul că în clinica deschisă de Tom Bowen erau trataţi în medie 13,000 pacienţi pe an. Faptul că de la trecerea sa în nefiinţă, tehnica Bowen –cunoscută în zilele noastre sub denumirea de Bowtech sau terapia Bowen– se practică pe scară largă pe tot cuprinsul globului, se datorează în bună măsură eforturilor unuia dintre elevii acestuia, Oswald (Ossie) Rentsch, unul dintre cei şase discipoli ai lui Bowen.

 

Rentsch a documentat observaţiile şi eforturile întreprinse de Bowen şi a pus în 1986 bazele unei şcoli de predare a acestei tehnici, pe care a început să o predea împreună cu soţia sa, Elaine. La ora actuală, Academia de Terapie Bowen înfiinţată de aceştia în Australia a pregătit generaţii întregi de absolvenţi provenind din peste 25 de ţări, între care şi Marea Britanie, Statele Unite si Romania. In Romania a fost promovata din 2006 de Instructor Superior al Academiei de Terapie Bowen din Australia Andrew Zoppos.